Grootse dromen

Blog

De kracht van positieve woorden

Het is een feit, hoog sensitieve kinderen hebben veel positieve bevestiging nodig. Dat komt omdat zij alles heel nauwkeurig in de gaten houden en de verwachtingen en meningen van anderen feilloos aanvoelen. Ze kunnen uren liggen te malen in bed, wat weer zorgt voor een verminderde slaapkwaliteit. Of, een heel kleintje voelt spanningen tussen papa en mama goed aan waardoor er een minder vertrouwd & geborgen gevoel is, een zekere alertheid die het slapen in de weg kan staan.

De bevestigingsleer

De “bevestigingsleer” is ontwikkeld door de Nederlandse psychiater Ana Terruwe, in 1949 beschrijft ze deze theorie in haar proefschrift ‘ de neurose in het licht der rationele psychologie’. Dat klinkt zwaar maar de kern is mooi, deze omschrijft ze zo:

‘Jij mag zijn zoals je bent
Om te worden die je bent
Maar nog niet kunt zijn.
En je mag het worden
Op jouw wijze en op jouw uur’
(Anna Terruwe)

Ze geeft hierbij aan dat als we in contact met anderen niet onszelf kunnen of mogen zijn, dan ontstaan er gevoelens van angst, onzekerheden, eenzaamheid of uiteindelijk zelfs vervreemding of depressie.

We weten dat het voor hoog sensitieve kinderen moeilijker kan zijn om zichzelf te zijn; ze zijn vaak in de minderheid en zijn misschien wat ‘anders’ dan andere kleintjes.. juist daarom is die bekrachtiging zo belangrijk! En dat begint al op jonge leeftijd. Eén van de grote voordelen van positief bekrachtigen is het je als ouder/verzorgen ook meer naar de positieve kanten van de situatie kunt kijken. je kijkt vooral naar wat je kind allemaal positief laat zien. Niet meer kijken naar hoe vaak je uit je bed moest in de nacht maar hoe goed je kleintje lekker zelf in zijn/haar bedje is gaan slapen vandaag(L)

Positieve woorden in de praktijk

Jong of oud, een kleintje kun je op alle leeftijden positief bekrachtigen:

  • Positief gedrag benoemen: We zijn vaak geneigd om kinderen vooral aan te spreken op vervelend gedrag. Maar, is het niet mooi om soms te benoemen wat de goede dingen zijn? Het brengt een positieve sfeer en daarmee bevestig je een kleintje op een positieve manier. (denk aan, ‘wat heb jij knap even alleen gespeeld met de blokken’
  • Complimenten geven: Let op, complimenten hoef je niet alleen te geven voor prestaties, dit wil je juist voorkomen. Immers, een kleintje mag vooral gecomplimenteerd worden voor de actie, niet voor het resultaat! Dus, ‘wat ben jij lekker bezig’, ‘wat spelen jullie fijn samen’, of ‘wat fijn dat jij zo geniet van zingen’.
  • Niet te snel oordelen: Probeer met een ‘open mind’ te luisteren naar wat je kind te vertellen heeft en oordeel niet te snel. Gerarda van der Veen (2005) schrijft in de brochure ‘In helende relatie tot je kind” dat als je kind uitnodigt te vertellen wat er gebeurt is, hoe hij zich voelde, wat hij heeft gedaan of had willen doen en je accepteert dit alles zonder oordeel, dat je hem dan bevestigd. Zij noemt dit naast je kind gaan staan. Dat kan bij zowel een baby als een groter kleintje. Want, gaat je baby bijvoorbeeld al huilen als hij zijn bedje ziet? Dan weet je dat hij je even nodig heeft om weer vertrouwen te krijgen dat het bedje een fijne plek is om in de slapen, daar kun je samen aan werken. Door naast je baby te gaan staan, luister je naar de behoeftes van een kind.
  • Achter ‘moeilijk gedrag’ kijken. Vaak is er meer aan de hand, het is geen bewuste keuze om een huilbaby te zijn, of om als peuter een woede uitbarsting te krijgen. Het is vaak de enige uitingsvorm om te laten merken dat er iets mis is.
  • Erkenning van zijn/haar sensitiviteit en hier rekening mee houden: Als een gevoelige peuter bijvoorbeeld een toestand maakt van een schrammetje, bedenk dan dat hij daadwerkelijk meer pijn ervaart! Alle prikkels, dus ook pijn, komen intenser binnen. Door zijn gevoel te benoemen en erkenning, bekrachtig je je kleintje en respecteer je alle kanten van hem, en dus ook die dikke tranen om een klein schrammetje 😉

Emotiekaarten

Tip: de emotieskaarten van Thuis bij Muis leren een peuter goed kun emoties te herkennen, zo kun je hem helpen om deze te bekrachtigen!

Klik hier om de emotiekaarten te bestellen!

Meer lezen?

Webinars op 2 & 4 januari!

Steeds vaker hebben prikkelgevoelige kinderen het moeilijk in onze prikkelrijke wereld! Van baby tot peuter of puber, ze raken sneller...

Lees verder

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!