
Hoog sensitieve kinderen en slapen
Stel, je bent hoog sensitief. Die kans is best groot, aangezien 20% van de bevolking met deze eigenschap wordt geboren….
Stel, je bent hoog sensitief. Die kans is best groot, aangezien 20% van de bevolking met deze eigenschap wordt geboren. Een hele mooie eigenschap, dat zeker. Maar met slaap kan het wel eens een uitdaging zijn. Hoe dat komt lees je hier.
Hoog sensitieve personen voelen alles intenser aan en hebben daarbij ook meer tijd nodig om deze indrukken te verwerken. Elaine Aron – Amerikaans klinisch en onderzoek psycholoog die de term ‘Hoog sensitiviteit’ introduceerde in 1996 – noemt in haar boek ‘het hoog sensitieve kind’ (2002) twee aspecten die een HSK (hoog sensitief kind) kenmerken:
Deze twee kenmerken staan in relatie tot elkaar, als een HSK iets doet, heeft het eerst diep nagedacht én het denkt diep na omdat het zoveel opmerkt uit de omgeving! Je snapt dat zo’n klein brein dan overuren kan maken. Een aantal jaren later (2014), er is inmiddels meer onderzoek gedaan naar HSK en er is meer wetenschappelijk bewijs, komt Alain Aron met 4 aspecten die ze omschrijft als DOES:
Depth of processing – Diepgaand reflecteren, indrukken grondig verwerken
Easily Overstimulated – sneller overprikkeld raken
Emotional reactivity & Empathy – intense emotionele reacties en inlevingsvermogen
Aware of Subtle Stimuli – Grote opmerkzaamheid, bewust van subtiele prikkel
Als volwassene is het soms wat makkelijker om hier mee om te gaan. Vaak voelt iemand zelf aan wat situaties voor hem/haar zijn die extra geprikkeld worden en beter worden vermeden. Je gaat niet zo vaak naar feestjes, je vermijdt lawaaierige omgevingen en je kunt je terug trekken als het te veel wordt.
Bij HSK werkt het helaas niet zo. Zij kunnen zelf niet aanvoelen wanneer ze tot zichzelf moeten komen, zeker de kleintjes. Ook bij hen komen indrukken veel sterker binnen. Voorbeelden zijn geluiden, smaken, beelden, etc. Ook voor de allerkleinsten kan de overgang van de rustgevende geluiden in mama’s buik, naar een wereld met veel prikkels, soms écht te veel worden. Bij hoogsensitieve baby’s heeft die veelheid aan prikkels zo’n impact, dat het soms lastig wordt om alles te plaatsen en raken ze gauw overprikkeld. Ook hebben HSK bijvoorbeeld een lagere pijngrens en voelen stress of spanning heel goed aan.
Dat alles heeft invloed op het slapen. De hele dag door doet je kind heel wat indrukken op. Volwassen hoog sensitieve personen kunnen deze indrukken beter verwerken als zijn gaan slapen dan hoog sensitieve kinderen. Zo’n kleintje begrijpt de betekenis van rust nog niet, zeker de allerkleinsten niet. Leg maar eens uit aan je peuter dat rusten of slapen helpt om zich te ontdoen van alle indrukken van de dag! Een HSK neemt alle indrukken mee naar bed en kan hier nog lang mee bezig zijn. De nacht is altijd een weerspiegeling van de dag, daarom nemen we binnen de Droomritme methode altijd eerst de dag onder de loep. Is de slaapspreiding goed? Wordt er genoeg geslapen overdag? Daarnaast kijk ik ook naar de softe factoren, juist voor de gevoelige kleintjes zijn die enorm van belang:
Elk kind is anders en hét HSK kind bestaat dan ook niet. Net zomin bestaat de ideale manier om een hoog sensitief kind op te voeden en rust te geven. Je kent je kleintje zelf het allerbeste dus volg vooral altijd je buikgevoel. Heb je het idee dat je nog wel wat hulp kunt gebruiken? Ik help je graag om te ontdekken van jouw empathische, creatieve, nieuwsgierige, intens genietende, betrokken HSK nodig heeft. Want dàt zijn ook de kenmerken van een HSK! Met een aantal tools en handvatten, coach ik jou/jullie om zelf coach te worden.
Klik hier om contact met me op te nemen!
Meer informatie over de Droomritme Methode op de website van Stephanie | Slaapdeskundige
Stel, je bent hoog sensitief. Die kans is best groot, aangezien 20% van de bevolking met deze eigenschap wordt geboren….
Het is een feit, hoog sensitieve kinderen hebben veel positieve bevestiging nodig. Dat komt omdat zij alles heel nauwkeurig in…