Grootse dromen

Blog

Stel, je bent hoog sensitief. Die kans is best groot, aangezien 20% van de bevolking met deze eigenschap wordt geboren. Een hele mooie eigenschap, dat zeker. Maar met slaap kan het wel eens een uitdaging zijn. Hoe dat komt lees je hier.

Elaine Aron

Hoog sensitieve personen voelen alles intenser aan en hebben daarbij ook meer tijd nodig om deze indrukken te verwerken. Elaine Aron – Amerikaans klinisch en onderzoek psycholoog die de term ‘Hoog sensitiviteit’ introduceerde in 1996 – noemt in haar boek ‘het hoog sensitieve kind’ (2002) twee aspecten die een HSK (hoog sensitief kind) kenmerken:

 • Grote opmerkzaamheid
 • Diep reflecteren alvorens te handelen

Deze twee kenmerken staan in relatie tot elkaar, als een HSK iets doet, heeft het eerst diep nagedacht én het denkt diep na omdat het zoveel opmerkt uit de omgeving! Je snapt dat zo’n klein brein dan overuren kan maken. Een aantal jaren later (2014), er is inmiddels meer onderzoek gedaan naar HSK en er is meer wetenschappelijk bewijs, komt Alain Aron met 4 aspecten die ze omschrijft als DOES:

Depth of processing – Diepgaand reflecteren, indrukken grondig verwerken

Easily Overstimulated – sneller overprikkeld raken

Emotional reactivity & Empathy – intense emotionele reacties en inlevingsvermogen

Aware of Subtle Stimuli – Grote opmerkzaamheid, bewust van subtiele prikkel

Inloed op slapen

Als volwassene is het soms wat makkelijker om hier mee om te gaan. Vaak voelt iemand zelf aan wat situaties voor hem/haar zijn die extra geprikkeld worden en beter worden vermeden. Je gaat niet zo vaak naar feestjes, je vermijdt lawaaierige omgevingen en je kunt je terug trekken als het te veel wordt.

Bij HSK werkt het helaas niet zo. Zij kunnen zelf niet aanvoelen wanneer ze tot zichzelf moeten komen, zeker de kleintjes. Ook bij hen komen indrukken veel sterker binnen. Voorbeelden zijn geluiden, smaken, beelden, etc. Ook voor de allerkleinsten kan de overgang van de rustgevende geluiden in mama’s buik, naar een wereld met veel prikkels, soms écht te veel worden. Bij hoogsensitieve baby’s heeft die veelheid aan prikkels zo’n impact, dat het soms lastig wordt om alles te plaatsen en raken ze gauw overprikkeld. Ook hebben HSK bijvoorbeeld een lagere pijngrens en voelen stress of spanning heel goed aan.

Dat alles heeft invloed op het slapen. De hele dag door doet je kind heel wat indrukken op. Volwassen hoog sensitieve personen kunnen deze indrukken beter verwerken als zijn gaan slapen dan hoog sensitieve kinderen. Zo’n kleintje begrijpt de betekenis van rust nog niet, zeker de allerkleinsten niet. Leg maar eens uit aan je peuter dat rusten of slapen helpt om zich te ontdoen van alle indrukken van de dag! Een HSK neemt alle indrukken mee naar bed en kan hier nog lang mee bezig zijn. De nacht is altijd een weerspiegeling van de dag, daarom nemen we binnen de Droomritme methode altijd eerst de dag onder de loep. Is de slaapspreiding goed? Wordt er genoeg geslapen overdag? Daarnaast kijk ik ook naar de softe factoren, juist voor de gevoelige kleintjes zijn die enorm van belang:

 • Vermijd harde geluiden. Beperk gebruik en zet bijvoorbeeld het geluid van de tv, radio of telefoon zo zacht mogelijk zodat je kleintjes niet overprikkeld raakt
 • Knuffel je kleintje en raak hem vaak aan, zodat hij zich geborgen voelt.
 • Draag je kleintje lekker dicht tegen je aan in een draagdoek. Dit is erg fijn voor hoogsensitieve baby’s.
 • Zorg voor rituelen; dit geeft rust en voorspelbaarheid; Slaapzakje aantrekken en tanden poetsen is bijvoorbeeld een bedtijd ritueel. Je kleintje associeert deze dan al met het gaan slapen. Door een vast en voorspelbaar ritme aan te houden weet hij wat gaat komen. Dat is erg belangrijk bij het zelf leren inslapen met een eigen associatie.
 • Geef je kleintje natuurlijke (slaap) kleding en vermijd synthetische of kriebelende stofjes.
 • Hoe moeilijk het soms ook kan zijn; Probeer ook voor jezelf zoveel mogelijk stress te vermijden, een HSK pikt het namelijk haarfijn op.
 • Wandel veel in de natuur, trek er lekker op uit met de wandelwagen of draagzak en geniet samen met je kleintje van de rustige omgeving!
 • Ook het kamertje kan (te) veel indrukken geven, een rommelige kamer, lampen van auto’s die voorbij rijden, het geluid van de tv beneden; het zijn allemaal zaken die een HSK uit hun slaap kunnen houden.
 • Voeding heeft ook direct effect op het lichaam van je kind, dus ook op de hormoonhuishouding van je kind. Zo kan bepaalde voeding je kind druk maken of juist rustiger; denk hierbij aan cafeïne maar ook geraffineerde koolhydraten zoals bijvoorbeeld witte pasta en wit brood die je wilt vermijden. En noten en zaden (chia zaad) zijn hebben juist een kalmerend effect. Ook een glas warme melk bevat tryptofaan. Dit wordt weer omgezet in serotonine in het lichaam, wat een slaperig gevoel veroorzaakt een dat wil je graag bevorderen 😊 Ook banaan en kikkererwten bevat tryptofaan!

Uniek

Elk kind is anders en hét HSK kind bestaat dan ook niet. Net zomin bestaat de ideale manier om een hoog sensitief kind op te voeden en rust te geven. Je kent je kleintje zelf het allerbeste dus volg vooral altijd je buikgevoel. Heb je het idee dat je nog wel wat hulp kunt gebruiken? Ik help je graag om te ontdekken van jouw empathische, creatieve, nieuwsgierige, intens genietende, betrokken HSK nodig heeft. Want dàt zijn ook de kenmerken van een HSK! Met een aantal tools en handvatten, coach ik jou/jullie om zelf coach te worden.

Klik hier om contact met me op te nemen!

Meer informatie over de Droomritme Methode op de website van Stephanie | Slaapdeskundige

Meer lezen?

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!