Grootse dromen

Blog

Het belang van fysieke aanraking

Knuffelen

Knuffelen, knuffelen en knuffelen, niets is fijner dan je pasgeboren baby dichtbij te hebben. Het is naast genieten voor jullie samen, gewoon van levensbelang voor je baby. Liefdevolle aanraking is essentieel voor een baby om zich goed te kunnen ontwikkelen.

Baby’s hebben een enorme behoefte aan lichamelijk contact. Na de geboorte gaan ze instinctief op zoek naar aanraking via de huid, op zoek naar de nabijheid van mama/papa/verzorger. Verlangend naar geborgenheid en lichamelijke warmte want mama & baby hebben vlak na de geboorte eigenlijk allebei dezelfde behoeften: rust, stilte, warmte en de armen van iemand van wie je houdt. Daarom zorg je meteen na de bevalling voor huid-op-huidcontact met je kleintje en leg je hem/haar op je blote buik, met zijn hoofdje op je borst. En een warme doek om hem heen en knuffelen maar.
Dat is niet alleen goed voor de psyche, ook voor de rest van het lichaam. Pasgeboren baby’s krijgen het snel koud. Als je baby met zijn buikje tegen je aan kan liggen, breng je jouw lichaamswarmte over. Door het huidcontact komt je babythe heerlijk tot rust.

  • Ononderbroken huid-op-huidcontact meteen na de geboorte helpt baby’s warm te houden, energie te sparen, te kalmeren en alle prikkels van de geboorte te verwerken.
  • Het helpt de hartslag en ademhaling reguleren en zorgt voor een kickstart aan hormonen die vervolgens helpen bij de borstvoeding.
  • Ook is direct huid-op-huidcontact belangrijk voor de overdracht van (goede) huidbacteriën van moeder naar kind.

Voor baby’s is aanraken, knuffelen en kroelen essentieel om te kunnen leven en overleven. Liefdevol contact bevordert de aanmaak van oxytocine. Dit liefdeshormoon zorgt voor een gevoel van vertrouwen, veiligheid en geborgenheid. De basis voor het verdere leven. Het knuffelen zorgt ervoor dat jullie je diep verbonden voelen en deze veilige hechting is essentieel voor baby’s om zich fysiek en emotioneel gezond te ontwikkelen.

Aanraking draagt niet alleen bij aan een goede hechting, het helpt baby’s ook ontladen, tot rust komen en thuiskomen in hun lichaam. Liefdevolle aanrakingen zijn goed voor het immuunsysteem en bewezen essentieel voor de groei en ontwikkeling. Aanraken zorgt voor optimale ontwikkeling van het parasympatische zenuwstelsel. Dit zorgt voor rust en herstel met als resultaat dat kinderen op latere leeftijd beter tegen stress kunnen.

Kijk altijd goed naar de behoeftes van jouw kleintje, hij/zij kan goed aangeven wanneer ze behoefte  hebben aan contact en wanneer niet. 

 

 

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!