Grootse dromen

Hoog sensitieve kinderen

Is je kind hoogsensitief, dan betekent dit dat hij of zij zeer gevoelig is voor emotionele en zintuiglijke prikkels. Hoogsensitieve kinderen (ook wel: HSK’s) ontgaat niets. Ze pikken behalve zintuiglijke prikkels gemakkelijk de emoties van mensen in hun omgeving op en hebben zelf ook intense gevoelens. 

Een hooggevoelig, hoogsensitief kleintje heeft vaker moeite met in slaap vallen dan kinderen die niet hooggevoelig zijn. Opgebouwde spanningen, allerlei indrukken: ze kunnen je kleintje letterlijk wakker houden. Terwijl slaap nu juist helpt om  die prikkels te verwerken. Als ouder van een hooggevoelig kleintje kun je dus vaak wel wat goede tips voor het slapen gebruiken! 

De omgang met een hooggevoelig kind kan soms uitdagend zijn; vooral als je je als ouder niet in die hooggevoeligheid herkent, kan het moeilijk zijn om te begrijpen wat je kind nodig heeft. Waar niet-hooggevoelige kleintjes bijvoorbeeld al snel kalmeren na bepaalde prikkels – bijvoorbeeld een dag op het kinderdagverblijf – werkt dat bij hooggevoelige kinderen anders. Zij beleven alles intenser, denken meer na en hebben meer tijd nodig om weer tot zichzelf te komen. En waar een niet-hooggevoelig kind na een spannende dag doodvermoeid als een blok in slaap valt, ligt een hooggevoelig kleintje soms nog uren te malen over wat hij of zij heeft meegemaakt en valt in een onrustige slaap.

Softe factoren

Er zijn een verschillende factoren die impact hebben op het slapen, in de Droomritme methode noemen we dit de ‘Softe factoren’ Zo heeft voeding bijvoorbeeld ook direct effect op het lichaam van je kleintje, dus ook op de hormoonhuishouding van je kind. Voeding kan je kleintje bijvoorbeeld druk maken of juist rustiger. Ook de slaapkamer en bijvoorbeeld de materialen waarin je kleintje slaapt zijn hierbij van belang, juist de gevoelige kleintjes hebben er veel baat bij om over dit soort dingen na te denken.

In mijn holistische aanpak als slaapcoach kijk in naar veel factoren, juist voor de gevoelige kleintjes is het fijn als je weet waar je op kunt letten. Neem contact op als je wel wat hulp kunt gebruiken!

"Een hoogsensitief kind groot brengen is als een cadeautje dat jij elke dag mag uitpakken."

Schrijf je in voor mijn nieuwsbrief!